Bilinen "Airbnb" düzenlemesi olarak adlandırılan "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesini Amaçlayan Yönetmelik"teki bu değişiklik, konut sahipleri ve kiracılar için yeni kurallar getiriyor. Artık, bir konutun turizm amaçlı olarak kiralanabilmesi için, apartman veya site sakinlerinin oy birliğiyle alınan kararın noter onaylı bir kopyası gerekiyor. Bu kural, özellikle apartman ve site yaşamının yoğun olduğu bölgelerde etkili olacak gibi görünüyor.

Yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, konut kiralama ilanlarında da belirgin değişiklikler gözlemleniyor. Müstakil konutlar, bu yeni düzenlemeyle birlikte daha fazla tercih edilmeye başlanıyor. Çünkü apartman ve sitelerdeki kiralama prosedürlerinin zorlaşması, tatilcileri müstakil konutlara yönlendiriyor.

Yönetmelik, aynı binada aynı kiraya veren adına izin belgesi talep edilen konut sayısının 5'i geçmesi durumunda iş yeri açma ve çalışma ruhsatı gerektiriyor. Bu da kiralama işlemlerinin daha fazla düzenlenmesini sağlayacak gibi görünüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, konut kiralama faaliyetlerini denetleme sürecinin yoğunlaştığını ve izinsiz işlemlere karşı sıkı bir takip başlatıldığını belirtti. Özellikle ilan siteleri, izinsiz kiralama yapanlara karşı Bakanlık tarafından inceleniyor ve yasal işlemler başlatılıyor.

Süt fiyatlarından sonra peynir ve diğer süt ürünlerine zam geliyor! Süt fiyatlarından sonra peynir ve diğer süt ürünlerine zam geliyor!

Ayrıca, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi almanın zorunlu olduğu unutulmamalıdır. Bu izin belgesi, kiralama süresi 100 günden az olan konutlar için geçerlidir. Ancak, 100 günün üzerindeki kiralamalar 'emlak/konut kiralamanın' konusu olarak turizm dışında değerlendirilmektedir. Bu nedenle, izinsiz kiralama faaliyetlerine karşı ciddi cezalar uygulanmaktadır.

Sonuç olarak, apartmanlarda turizm amaçlı kiralama işlemlerinin daha sıkı kurallara tabi tutulması, konut sahipleri ve kiracılar için önemli bir değişiklik getiriyor. Kat maliklerinin onayının gerekliliği, turizm amaçlı kiralama işlemlerini daha kontrollü hale getirecek gibi görünüyor.